Diófélék - Mandulabél



Bruttó ár: 4920,-Ft/kg -tól


Összetevők: 

mandulabél

A terméket magában fogyasztva vagy müzlik, sütemények, töltelékek készítéséhez ajánljuk. 

Fénytől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó.

A termék a leggondosabb tisztítás mellett is tartalmazhat héjat vagy héjdarabot.

A termék mandulabalet tartalmaz és földimogyorót, dióféléket, szezámmagot felhasználó üzemben készült.

 

Származási hely:

USA/Chile/Spanyolország

 

A mandula eredete

A mandula Közép-Ázsiából (Irán területéről) származó héjas gyümölcs, amely napjainkra szinte az egész világon elterjedt. Számos országban termesztik, köztük Magyarországon is, de a világ legnagyobb termesztői az Amerikai Egyesült Államok, illetve Spanyolország. Az őszibarackkal, szilvával és kajszibarackkal rokon mandulafa csonthéjas termése a mandula. A mandulát héjas, illetve kemény (vagy félkemény) héjától megtisztítva mandulabélként forgalmazzák. Évezredek óta fogyasztják gazdag táp- és ásványi anyag tartalma miatt: kiemelkedő rost-, kálium-, kálcium-, magnézium- és E-vitamintartalma mellett, fehérje és szénhidrát forrásként is elsőrangú csemege.

A mandulabél felhasználása

Fogyaszthatjuk nyersen vagy megpörkölve (olajban vagy sütőben szárazon, sózva vagy sótlanul) önmagában vagy más diófélékkel, aszalt gyümölcsökkelmagvakkal együtt. Felhasználhatjuk müzlik kiegészítőjeként vagy sütésnél töltelékekhez. Az aktív életmódot folytatóknál energiában gazdag, nyers müzli szeletet is készíthetünk belőle. A reformkonyhák nélkülözhetetlen eleme a barna hártyájától megtisztított, ill. tovább feldolgozott mandulabél: blansírozott mandulabél, mandula pálcika, szeletelt mandulabél, ill. a macaron legfontosabb alapanyaga a mandulaliszt

Néhány recept ötlet

Házi készítésű mandulaital („Mandulatej”)

Kb. 100g mandulabelet turmixgében 700 ml víz fokozatos adagolásával finomra őröljük. A „nyers” enyhén mandulaízű mandulaitalt tetszés szerint ízesíthetjük (pl. barnacukorral, vagy édesítőszerrel), továbbá adhatunk hozzá mézet, fahéjat is. A ledarált, finomra őrölt mandulabelet érdemes kiszűrni az italból, hogy fogyasztása könnyedebb legyen. Felhasználható sütemények készítéséhez, gabonapelyhekhez, müzlikhez, turmixokhoz, de önmagában fogyasztva is kellemes.

Pörkölt sós mandulabél

A népszerű rágcsálnivalót egyszerűen elkészíthetjük pálmaolaj nélkül is!

Kávéscsészényi langyos vízben keverjünk el egy teáskanálnyi sót jó alaposan, majd az így kapott sóoldatot öntsük rá 500g nyers mandulára és jól keverjük el, hogy minden szemet egyenletesen beborítson. Terítsük szét egyenletesen egy tepsiben, majd előmelegített sütőben süssük kb. 180 fokon kb. 10 percig. Sűrű időközönként mozgassuk át, hogy egyenletesen süljön, és ne tapadjanak le a nedves szemek. Ha arany barnára pirult vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Kész is az egészséges snack!

 

Átlagos tápérték 100g termékben
Energia kJ 2655 kJ
Energia Kcal 641 Kcal
Zsír 49 g
amelyből telített zsírsavak 3,7 g
Szénhidrát 22 g
amelyből cukrok 3,9 g
Rost 12 g
Fehérje 21 g
<0,01 g
A termék kizárólag a nátrium természetes jelenléte miatt tartalmaz sót.


Go Back