Diófélék - Kesudió



Bruttó ár: 6000,-Ft/kg -tól


Összetevők: 

kesudió

A terméket magában fogyasztva vagy müzlik, sütemények, töltelékek készítéséhez ajánljuk. 

Fénytől védett, száraz, hűvös helyen tárolandó.

A termék kesudiót tartalmaz és földimogyorót, dióféléket, szezámmagot felhasználó üzemben készült.

 

Származási hely:

Vietnam/India

 

A kesudió eredete

A kesudió a trópusokon őshonos örökzöld fa, a kesufa termése. Az eredetileg Brazíliából származó kesufát mára a trópusi égöv számos országában termesztik, ezek közül a legnagyobbak: Brazília, India, Vietnám, Indonézia, Mozambik, Nigéria, Benin, Elefántcsontpart. A szárazságot kedvelő átlagosan 8-15 méter magasra megnövő fa termése a „kesualma” (kesugyümölcs). A kesugyümölcs alján helyezkedik az igazi csemege, a kesudió. A külső, barna héj eltávolítása után férünk hozzá a fogyasztásra alkalmas vese alakú, telítetlen zsírsavakat tartalmazó kesudióhoz, amely rendkívül gazdag táp- és ásványi anyagokban: nátrium, kálium, kálcium, réz, cink, magnézium, szelén, vas és foszfor, illetve B-, C- és E-vitaminok.

A kesudió felhasználása

A kesudiót szinte az egész világon fogyasztják kiváló íz- és aromavilága miatt. Fogyaszthatjuk nyersen vagy megpörkölve (olajban vagy sütőben szárazon, sózva vagy sótlanul) önmagában vagy más diófélékkel, aszalt gyümölcsökkel, magvakkal együtt. Felhasználhatjuk müzlik kiegészítőjeként vagy sütésnél töltelékekhez. Az aktív életmódot folytatóknál energiában gazdag, nyers müzli szeletet is készíthetünk belőle.

 

Néhány recept ötlet

Pörkölt kesudió

Nyers kesudiót sütőben kb. 180 fokon 10 percig, viszonylag sűrű időközönként átmozgatva süssük, amíg aranybarna nem lesz, majd vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Egy tálban törjük össze kisebb darabokra. A megpörkölt kesudió darabok remek kiegészítői lehetnek krémleveseknek (pl. zeller, brokkoli, fokhagyma) vagy salátáknak.

Pörkölt sós kesudió

A népszerű rágcsálnivalót egyszerűen elkészíthetjük pálmaolaj nélkül is!

Kávéscsészényi langyos vízben keverjünk el egy teáskanálnyi sót jó alaposan, majd az így kapott sóoldatot öntsük rá 500g nyers kesudióra és jól keverjük el, hogy minden szemet egyenletesen beborítson. Terítsük szét egyenletesen egy tepsiben, majd előmelegített sütőben süssük kb. 180 fokon kb. 10 percig. Sűrű időközönként mozgassuk át, hogy egyenletesen süljön, és ne tapadjanak le a nedves szemek. Ha arany barnára pirult vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Kész is az egészséges snack!

 

Átlagos tápérték 100g termékben
Energia kJ 2474 kJ
Energia Kcal 595 Kcal
Zsír 44 g
amelyből telített zsírsavak 7,8 g
Szénhidrát 30 g
amelyből cukrok 5,9 g
Rost 3,3 g
Fehérje 18 g
0,03 g
A termék kizárólag a nátrium természetes jelenléte miatt tartalmaz sót.


Go Back